مقاله

اقليت سازي اکثريت ساکن در ترکمنصحرا

در خصوص مطلب درج شده در سايت تحت عنوان "سياست روز " که به بررسي تقسيم بنديهاي حوزه هاي انتخاباتي استان گلستان پرداخته,  جا دارد که صميمانه ترين تشکر و قدرداني را نسبت به راقم اين سطور بنمايم که به صورت واقع گرايانه, مسلمات موجود را به رشته تحرير درآورده اند.

در تکميل سخنان دوست گراميمان ميتوانم بگويم که، با استناد به آمارنامه مرکز آمار ايران و بر طبق آخرين سرشماري جمعيت در آبان ماه 1375،جمعيت استان گلستان  1426288 نفر ميباشد که از اين رقم تعداد 588985 نفر ساکن در نقاط شهري استان و 830171 نفر ساکن در نقاط روستايي و 7132 نفر غيرساکن ميباشند.

با توجه به اينکه به ازاي هر دويست هزار نفر جمعيت ميتوان يک نماينده در مجلس شوراي اسلامي ايران داشت، استان گلستان با توجه به جمعيت موجود و مبنا قرار دادن آخرين سرشماري انجام شده،فقط ميتواند داراي 7 نماينده در مجلس باشد.

مبناي اعلام جمعيت شهرستانها و در نهايت استانها،آخرين سرشماري انجام گرفته ميباشد و با توجه به اينکه هر ده سال يکبار سرشماري جمعيت صورت ميگيرد و بر طبق آن نيز هر ده سال يکبار نمايندگان مجلس افزايش مي يابند ، درصورت رسيدن به حد نصاب درسرشماري سال 1385 ، بر اساس ميزان جمعيت شهرستان گنبد، احتمال اين نيز وجود دارد که در مجلس دوره هشتم شاهد حضور دو نماينده از گنبد باشيم.

در گذشته با توجه به اينکه آزادشهر جزء بخشهاي شهرستان گنبد بود، در انتخابات دوره پنجم مجلس شوراي اسلامي شاهد حضور دو نماينده ترکمن از حوزه گنبد و آزادشهر بوديم. اين اتفاق باعث اين شد که سناريوي تفکيک گنبد و آزادشهر اجرا شده و همچنين روستاهاي بزرگ ترکمن نشين از قبيل قورچايي، قزلجه آق امام،... جزو حوزه آزادشهر محسوب شدند. با توجه به بافت حوزه جديد آزادشهر، ترکمنها به صورت اقليت درآمدند و به اين صورت بود که يکي از سهميه هاي نمايندگي مجلس که حق ترکمنها بود با تقسيم سياسي منطقه از دست رفته تلقي شد. ذکر اين نکته نيز ضروري ميباشد که هم اکنون نيز با توجه به جدا بودن شهرستان آزادشهر از گنبد،بسياري از ادارات آزادشهر از امکانات مستقل نبوده که اين باعث تعجب ميباشد.در اينجااين سوال در ذهن هر شهروندي به وجود ميايد که،چگونه ميشود که در انتخابات، حوزه هاي گنبد و آزادشهر جدا و در امکانات و خدمات دهي به مردم مشترک ميباشند؟

در حوزه بندرترکمن به جاي اينکه کردکوي در حوزه گرگان قرار گيرد، آق قلا جزو حوزه گرگان ميشود و سناريوي "اقليت سازي اکثريت ساکن" بار ديگر اجرا ميشود.شهرستان گرگان و آق قلا با هدف داشتن دو نماينده در مجلس داراي توجيه سياسي براي غير ترکمنها و با ايجاد بزرگترين و فعالترين شهرک صنعتي استان گلستان در آق قلا  ناخواسته داراي توجيه اقتصادي براي ترکمنهاي آق قلا شد. توجيه سياسي اين سناريو به جاي اينکه به نفع گرگانيها باشد به نفع سيستاني هاي مهاجر ساکن در گرگان تمام شد که از فرصت استفاده کرده و با بسيج کامل سيستانيها توانستند که يک نماينده از مرکز استان به مجلس شوراي اسلامي ايران بفرستند و در اين دوره از انتخابات مجلس نيز يکي از مدعيان ميباشند و اين باعث تکاپوي عجيبي در محافل انتخاباتي گرگانيها شده است که اين بار اشتباهات دور گذشته انتخابات را تکرار نکنند.در زمان کنوني ،با توجه به حد نصاب نرسيدن جمعيت آق قلا، جدا شدن از حوزه گرگان هيچ عايدي براي آق قلا ندارد.

با توجه به غيرفعال و منفعل بودن  ترکمنها در ايجاد حرکتهاي سياسي منطقه اي و همچنين سکوت بي معني و عدم فعاليت اکثريت دانشجويان ترکمن در ارتفا سطح کيفي سياسي ترکمنها جهت بسترسازي ورود نخبگان ترکمن به ميدان عمل و آرمانخواهي و گريز از مسوليتهاي قشرخود در قبال جامعه ترکمن،دانشجويان و جوانان ترکمن را در برابر اين سوال قرار ميدهد که بدون مشارکت چگونه خواستار تغيير تحول ميباشيم؟

چگونه خواستار احقاق حق خود هستيم در حاليکه نسبت به وقايع اطراف خود خاموشيم؟

به تمام دانشجويان و جوانان روشنفکر ترکمن پيشنهاد ميکنم که آرمانهاي خود را در جامعه اي پويا جستجو کنند.

 

[ بازگشت به صفحه اول ]  [ نسخه قابل چاپ ]  [ اين متن را با ايميل بفرستيد ]

turkmensahra.org