مصاحبه

مصاحبه وبسايت دانشجويان و دانش آموختگان تركمن ايران با آقاي دکتر محمد قلي ايري


TurkmenStudents: در ابتدا نظر و ديدگاه تان در مورد فعاليتهاي دانشجويان و دانش آموختگان تركمن ايران، مخصوصا وب سايت دانشجويان تركمن كه در قالب مسائل مختلف فرهنگي و مسائل تركمن صحرا به جز سياسي فعاليت مي كند بفرماييد؟

دكتر ايري: در ابتدا لازم مي دانم از شما دوستان كه در اين زمينه و در جهت شناساندن فرهنگ تركمن در شبكه جهاني اينترنت فعاليت مي كنيد تشكر و قدرداني ويژه ايي بنماييم كه جوانان و دانشجويان تركمن امروز اين احساس نياز كردند كه علاوه بر فعاليت هاي شخصي در اين گونه مسائل فرهنگي و اجتماعي تركمن صحرا نيز فعاليت داشته باشند، اما بنده با فعاليت دانشجويان و جوانان تركمن در زمينه مسائل سياسي نيز اصرار ويژه ايي دارم و اين يك ضعف مي باشد كه دانشجو نخواهد در مورد مسائل سياسي كشور اظهار نظر نكند، بايد شرايط ويژه ايي براي اين جوانان جوياي فعاليت در اين زمينه ايجاد كنيم كه نه تنها در زمينه مسائل فرهنگي بلكه در مورد مسائل سياسي كشور نيز فعال شود زيرا اكثرا مسائل و مشكلات ما به مسائل سياسي منطقه مربوط مي شود.

TurkmenStudents: آقاي دكتر ايري همانطور كه در جريان هستيد دو سال از فعاليت اين وب سايت مي گذرد و در روز دوم فروردين كه جلسه ايي با اعضاي سايت و آقاي بايرام گلدي برمك نماينده كلاله و مينودشت در گنبد نيز داشتيم در مورد لزوم تشكيل مجمع يا انجمن دانشجويان و دانش اموختگان تركمن ايران به بحث و بررسي پرداختيم كه بهترين راه حل براي منسجم كردن اين فعاليت ها تشكيل چنين مجمع يا انجمني مي ديديم، نظر شما در اين مورد چيست؟


دكتر ايري: همانطور كه شما ها هم در اين دو سال به اين تجربه رسيده ايد رمز بقاي چنين فعاليت هايي توجيه اقتصادي و حمايت مالي از اين حركتها مي باشد كه يكي از اين راه حل ها همين تشكيل مجمع يا انجمن دانشجويان و دانش آموختگان تركمن ايران مي باشد كه يكي از ابزار مهم جهت دست يافتن به امر ابزار نمايندگي مي باشد كه با پيگيري اين مسائل از طريق وزارت ارشاد و ديگر ارگان ها به راحتي مي توان به چنين امري دست يافت.

TurkmenStudents: در زمينه مسائل فرهنگي تركمن صحرا و چگونگي حفظ زبان و فرهنگ تركمن مخصوصا در بين قشر جوانان چه برنامه و ديدگاهي داريد؟

دكتر ايري: كار كردن بر روي مسائل فرهنگي تركمن صحرا هم همچون فعاليتهاي شما تا وقتي داراي توليد اقتصادي نباشد به نظرم نمي توان بصورت كامل قادر به انجام و فعاليت در زمينه مسائل فرهنگي تركمن صحرا باشيم. كه ابزار نمايندگي نيز بهترين كمك جهت تسريع و ادامه فعاليت در زمينه مسائل فرهنگي تركمن صحرا ميباشد كه در همين جا نيز عرض مي كنم تا وقتي چنين مسائل داراي حمايت مردمي نيز نباشد بنده نيز قادر به پيگيري و بررسي اين گونه مسائل نخواهم بود بلكه به كمك شما جوانان ، دانشجويان و فرهنگ دوستان هست كه حتي مي توان با ابزار نمايندگي به اين امر مهم دست يافت. اما در مورد چگونگي حفظ زبان و فرهنگ تركمن ، اولا اجرا شدن قوانين تدوين شده در قانون اساسي جمهوري اسلامي ايران مي باشد كه يكي از قوانيني كه هنوز به مرحله اجرا نرسيده اصل 12 قانون اساسي مي باشد كه با پيگيري ها مداوم مي توان به حق و حقوق طبيعي و مسلم خودمان دست يابيم.

TurkmenStudents: آقاي دكتر ايري چرا جو و فضاي انتخابات در بندرتركمن نسبت به ديگر شهرهاي تركمن صحرا خيلي حساس و داغ است؟

دكتر ايري:انتخابات در اكثر شهرهاي تركمن صحرا حساس و داغ شده است، طوري كه در اين دوره از انتخابات نيز تعداد كانديداهاي تركمن نيز افزايش يافته كه اين خود يكي از موارد حساس شدن اين موضوع مي نماييد كه علت تمايل اكثر تركمن ها جهت كانديدا شدن ، در دور هاي قبل مجلس ما افرادي داشتيم كه با همين ابزار نمايندگي به همچنان منفعت شخصي و مالي رسيده اند كه در قبل از دوران نمايندگي در وضعيت مالي بدتري به سر مي برند كه فكر مي كنم يكي از اين عوامل جهت گرايش تركمن ها جهت نمايندگي مي باشد.

TurkmenStudents: ايا انتخابات در شهرهاي تركمن صحرا طايفه گرايي و فاميلي مي باشد؟ و نظر تان در مورد تخريب شخصيت ها در دوران تبليغات انتخابات چيست؟


دكتر ايري: به نظرم انتخابات در بندتركمن بصورت طايفه گرايي و فاميلي نيست و ديگر ديد مردم نسبت به اين قضيه باز تر شده است، اما در شهرهاي ديگر تركمن صحرا همچون گنبد كاووس هنوز رنگ و بوي طايفه گرايي و فاميلي در انتخابات به چشم مي خورد. در طول تبليغات كانديداها متاسفانه در اكثر شهرهاي تركمن صحرا اقدام به تخريب شخصيت ها و تبليغات منفي بر عله رقباي خود مي زدند ، من خودم هيچ گاه با اين قضيه موافق نبوده و همواره در طول تبليغات سعي مي كردم مصون از اين ترفند ها باشم.

TurkmenStudents: آقاي دكتر ايري در مورد طرح ها و پروژه هاي عظيم منطقه تركمن صحرا همچون طرح منطقه آزاد تجاري و صنعتي استان كلستان و پالايشگاه گميشان جه نظر و برنامه ايي داريد؟

دكتر ايري:طرح هاي همچون منطقه آزاد تجاري و منطقه ويژه اقتصادي نياز منطقه مي باشد كه بايد سعي كنيم با جذب سرمايه گذاري بيشتر زمينه را براي گسترش دادن اين منطقه ويژه اقتصادي بندرتركمن داشته باشيم.اما در مورد پالايشگاه گميشان هر كسي مقيم اين مناطق بخوبي مي داند كه اين مناطق داراي منابع عظيم نفتي و گازي مي باشد اما اين سئوال براي ما پيش مي ايد كه چرا بحث و طرح شدن اين قضيه درست در موقع انتخابات مجلس مطرح مي شود و در صورتي كه مجوز احداث پالايشگاه در سال 77 توسط وزارت نفت براي شمال كشور ايران اخذ شده بود و چرا بعد از 6 سال تاخير الان در اين موقعيت زماني در فكر كلنگ زني براي اين پالايشگاه مي باشند كه بايد بعضي از مسائل روشن شود

TurkmenStudents: آقاي دكتر ايري ما با اشخاص مطرح در اين قضيه كاري نداريم صحبت ما بروي اصل اين كار يعني پالايشگاه گميشان مي باشد آيا شما در صورت موفقيت در انتخابات براي هر چه سريع تر اجرا شدن اين طرح برنامه و نظري داريد؟

دكتر ايري:همانطور كه گفتم كسي بر اينكه اين مكان داراي منابع نفتي و گازي باشد شكي ندارد كه حتي كار كارشناسي نيز گويا شده است و هيچ كس هم با احداث اين پالايشگاه مخالف نيست بلكه ما نيز سعي مي كنيم در دوران نمايندگي مان در اين مورد بيشتر پيگيري و بررسي كنيم اما هنوز برنامه و طرح خاصي براي آن نداريم.

TurkmenStudents: آقاي دكتر ايري با تشكر از اينكه اين وقت را به ما داديد كه به بيشتر با شما و برنامه هايتان آشنا شويم كمال تشكر را داريم اميدواريم در تمامي مراحل زندگي تان موفق و سربلند باشيد.

دكتر ايري:من هم از شما دوستان كه در ارتقا فرهنگ تركمن و تركمن گام بر مي داريد كمال تشكر را دارم و آرزوي موفقيت و پيروزي براي شما دوستان نيز مي نمايم.
 



رئوس برنامه هاي دكتر محمد قلي ايري

الف) در زمينه هاي سياسي - اجتماعي

1- ايجاد يا بازسازس امنيت فردي و اجتماعي در همه ابعاد ( شغلي، تحصيلي ، قضايي ، حقوقي ،عقيدتي و حيثيتي )

2- سعي در كاهش فاصله حكومت و حكومت شوندگان از طريق

2-1- ارجاع مقامات و مسئوليتهاي اجرايي دولتي يا اجتماعي بر اساس صلاحيت و كفايت و تعهد ملي بدون احتساب عقادي و مواضع فرهنگي ، سياسي يا طبقاتي آنها

2-2- تلاش در جهت گسترش فرهنگ شورايي براساس مشاركت همه قشرهاي اجتماعي بدون توجه به عقايد و گرايشهاي آنها براي حل مسائل خاص خود.

ب) رئوس برنامه هاي اقتصادي - اجتماعي

1- تلاش براي اصلاح ساختار مالي - اداري دولت براي دستيابي به دولتي كارآمد، سالم و پيشتاز توسعه، ناظر و ضامن عدالت اجتماعي ، سياستگزار و برنامه ريز ، ناظر و كنترل كننده روندهاي اقتصادي

2- تلاش در خارج كردن بودجه دولت از وابستگي مستقيم و غير مستقيم به در آمد نفت و اختصاص در آمد نفت و منابع طبيعي به عمران و سرمايه گذاري هاي ثابت

3-تلاش در سازمان دادن تمام تشكيلات و مقررات دولتي و نظام بانكي، براي حمايت و تشويق صاحبان اندوخته ها و كار آفرينان به سرمايه گذاري هاي مولد جهت استغناي كشور از خارج و گسترش انبوه اشتغالهاي مولد

4- تلاش در جهت تكوين، سلامت، امنيت و استحكام يك صنعت غير وابسته

5- تلاش در راه تامين عدالت اجتماعي و از بين بردن فقر عمومي و از طريق برنامه ريزي و مديريت صحيح

ج) رئوس برنامه ها در زمينه فرهنگي

1- آغاز يك گفتگوي تفاهم ملي، در جهت نزديكي و آنشايي گروهها و گرايشهاي فرهنگي جامعه و مبادله مسائل و مواضع خاص هر گرايش و سپس كوشش در دستيابي به يك سري اصول و مباني زيست اسلم جمعي و ملي و متكثر در جهت تدوين يك برنامه مشترك

2-تلاش در جهت ايجاد فضاي باز فرهنگي، با توجه و احساس مسئوليت نسبت به برنامه هاي عملي مشترك

3-تلاش در جهت تكوين و تكامل فرهنگ تعقل و تجربه و جمعبندي و انباشت تجربه ملي و اجتماعي



طرح هاي منطقه اي دكتر ايري

الف) طرحهاي اقتصادي

1- اجراي طرحهاي اشتغال زا نظير ايجاد صنايع ميگو، پيگيري ايجاد شهركهاي صنعتي و ناحيه صنعتي بويژه از طريق مشاركت بخش خصوصي

2- سازماندهي و بهسازي مراتع شمال گميشان همراه با پيگيري طرحهاي بهسازي دام و ساماندهي دامداري شباني

3- پيگيري و اجراي طرحهاي مهار آبهاي سطحي جهت تامين آب زراعي و آبزي پروري

4- اجرا و پيگيري طرحهاي بهسازي زراعي در منطقه از طريق زهكشي و آبرساني، توسعه گونه هاي سازگار، اصلاح روشهاي كاشت، داشت و برداشت و بكار گيري تكنولوژي مناسب

5- توسعه و ساماندهي فعاليت گاوميش داري در منطقه بندرگز

6-پيگيري ساماندهي صيد بويژه در مورد تالابهاي منطقه

7-تلاش و پيگيري مشكلات صيادان منطقه

8-پيگيري فعال سازي بنادر تركمن و ايجاد منطقه آزاد تجاري و بازارچه هاي مرزي بندري

9-پيگيري احداث مجتمع پتروشيمي در شمال گميشان

10-پيگيري و اجراي طرح ساماندهي و بهسازي كيفي فرش تركمن و تلاش در جهت صادراتي كردن آن

11-تلاش در جهت جذب منايع اعتباري جهت خود اشتغالي جوانان

12- توسعه فعاليتهاي پذيرايي از مسافران در طول جاده شمال ، مشهد بويژه در حوزه كردكوي

ب) طرحهاي فرهنگي، اجتماعي و گردشگري

1-تلاش در جهت ايجاد و توسعه مراكز فضاهاي ورزشي براي جوانان و بانوان و حمايت از ورزشكاران جهت گذراندن اوقات فراغت با هدف سالم سازي محيط فرهنگي جامعه

2-پيگيري و اجراي طرحهاي گردشگري و جذب گردشگري با استفاده از جاذبه هاي حاشيه ساحل، شمال گميشان ( ديوار تاريخي قزل آلانك )، گل فشان نفتلجه، سرزمينهاي مرتعي، آشوراده و مناظر جنگلي و كوهستاني كردكوي و بندرگز

3-اجراي طرح گردگشري و در حوزه برج راد كان جهت استافده بهينه از جاذبه هاي گردشگري، تاريخي، جنگلي و كوهستاني آن

4- بهسازي بافت قديم شهر گمش تپه بويژه مساكن چوبي تاريخي آن و همچنين مساكن چوبي تاريخي بنادر جهت جذب گردشگر

5- ايجاد خانه هنرمندان در شههراي كردكوي، بندرتركمن، بندرگز و گميشان

ج) طرحهاي آموزشي

1-تلاش در جهت توسعه مراكز آموزش عالي

2-تلاش در جهت ايجاد و توسعه مراكز آموزش فني و حرفه اي و اموزشهاي مهارتي

3- ايجاد مركز آموزش موسيقي سنتي ( از قبيل دوتار ، كمانچه و ... )

 
[ بازگشت به صفحه اول ]  [ نسخه قابل چاپ ]  [ اين متن را با ايميل بفرستيد ]

turkmensahra.org